Subiectul dominant al postării de astăzi este părul. De asemenea, voi încerca să abordez încă o problemă: De ce majoritatea dintre noi NU ȘTIM CUM să ne spălăm părul corect! Într-adevăr, această activitate aparent prozaică – în loc de a înfrumuseța și îmbunătăți – deteriorează podoaba capilară. Cum este posibil? Se pare că fie ne spălăm părul incorect, fie folosim produse nepotrivite de îngrijire a părului. Astăzi, vă voi prezente cea mai bună metodă de spălarea a părului, vă voi spune ce produse ar trebui să folosiți și cât de des ar trebui spălat părul. Lectură plăcută!

De ce este spălarea părului importantă?

Această întrebare trivială pare a fi foarte complicată. Credeți-mă, părului nu-i place să fie spălat! Scapului îi place deoarece produce sebum, însă părului – dacă nu folosiți produse de stilizare a părului – nu-i place să fie spălat des. Trebuie reținut că spălarea nu doar elimină murdăria, dar și lipsește părul de minerale și alte substanțe nutritive esențiale. În principiu, depinde de șamponul pe care îl folosiți zilnic. De fapt, există unele regiuni din lume unde femeile folosesc uleiuri naturale pentru a-și curăța părul. Femeile din tribul Himba nu folosesc deloc apă… Noi ne umezim părul, facem spumă cu ajutorul șamponului și apoi îl clătim. Spuma poate produce diferite efecte, prin urmare este indicat să știm ce conține. Și acesta este primul sfat cu privire la CUM SĂ NE SPĂLĂM PĂRUL

Cum se spală părul și scalpul?

Alegeți șamponul potrivit

Produsele nepotrivite de îngrijire a părului reprezintă miezul problemei. Mai exact, dacă doriți să obțineți un anumit efect la nivelul părului, căutați șampoane care sunt concepute special pentru tipul vostru de păr. De exemplu, părul uscat are nevoie de consolidare și stimularea hidratării, părul fin are nevoie de stimularea volumului, părul gras are nevoie de curățare și reglarea funcționării glandelor sebacee. În concluzie, atunci când alegeți un șampon, trebuie să aveți în vedere nevoile părul.

Folosiți șampoane fără SLS-uri sau parabeni

Ce sunt parabenii și substanțele precum SLS-urile și SLES-urile? Pe scurt, sunt ingrediente sintetice care au rolul de a conserva un anumit produs cosmetic și/sau de a produce spumă. Fără îndoială, nu îmbunătățesc condiția părului. De fapt, au mai degrabă efecte negative asupra părului.

Nu folosiți prea mult șampon!

Nici nu veți spăla părul mai bine și nici șuvițele de păr nu vor deveni mai sănătoase și mai strălucitoare dacă folosiți o jumătate de sticlă de șampon la o spălare. Cantitatea optimă de șampon pe care ar trebui să o folosiți este cea care vă curăță părul. Cum să o determinați? Începeți prin a distribui o picătură mică de șampon, masând-o în pielea scalpului. Dacă observați că spuma creată acoperă toată lungimea părului, aceasta înseamnă că folosiți cantitatea adecvată de șampon. Desigur, dacă încă doriți să vă ofer o imagine mai exactă – distribuiți o picătură de mărimea unei boabe (sau două boabe). 

Nu aplicați șamponul direct pe scalp!

Înainte de a aplica șamponul în păr, turnați mai întâi în palme și amestecați-l cu apă. Astfel, veți dilua șamponul și veți crea spumă. Aceasta, în schimb, vă va ajuta să-l distribuiți uniform pe toată suptafața scalpului.

Concentrați-vă pe scalp

În principiu, șamponul ar trebui distribuit pe scalp, iar spuma combinată cu apă ar trebui să acopere părul. Continuați să spălați scalpul pentru a permite spumei să curgă liberă pe lungimea șuvițelor de păr. Majoritatea dintre noi aplicăm șamponul pe șuvițe, însă această practică deteriorează tulpina și contribuie la deshidratarea părului. 

Spălați-vă de două ori dacă este necesar

În majoritatea cazurilor, părul trebuie spălat de două ori. Prin urmare, dacă simțiți că părul nu este suficient de curat, spălați-l din nou.

Nu folosiți apă fierbinte pentru a îndepărta șamponul!

Credeți-mă, părul nu este un fan al apei fierbinți. Apa rece poate netezi cuticulele și îmbunătăți fluxul sanguin, prin urmare este considerată a fi mai bună pentru păr. Astfel, încercați să folosiți apă călduță pentru a îndepărta șamponul.

Nu frecați părul cu prosopul!

Stoarceți delicat apa din păr și înfășurați capul într-un prosop de bumbac. În niciun caz nu frecați părul umed cu prosopul. De reținut este că șuvițele umede sunt mai predispuse la deteriorare, iar frecarea viguroasă deteriorează grav structura părului.

__

Sper că toate probleme discutate mai sus vă vor ajuta să vă spălați părul cu mai multă grijă. Acum sunteți conștiente de greșelile comune în spălarea părului pe care trebuie să le evitați pentru a vă bucura de un păr sănătos și des. Totuși, cred că mai sunt două aspecte pe care ar trebui să le explic. 

Primul este cât de des ar trebui să vă spălați părul. Ei bine, cât de des doriți 🙂 Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, dar cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi este să observați părul și atunci când vedeți că are nevoie de curățare, nu exitați să-l spălați. Vă puteți spăla părul în fiecare zi.

Al doilea este cum să vă spălați părul mai rapid? Ei bine, nu există nimic care să grăbească procesul. Prin urmare, dacă nu aveți mult timp la dispoziție, optați pentru un șampon uscat. Dar faceți-o ocazional și numai când situația necesită o astfel de alternativă.

Asta este tot ce am dorit să vă spun. Vă doresc o spălare a părului cât mai plăcută! 🙂