Industria de îngrijire a pielii este masivă. Acesta este un fapt bine cunoscut și este înțeles de toată lumea. De la reclame televizate la sfaturi și trucuri pe bloguri și forumuri de frumusețe, există o cantitate imensă de informații despre produse de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestor informații sunt bazate pe marketing și nu pe știință. În acest articol, ne concentrăm pe dovezile din spatele științei îngrijirii pielii.

Știința din spatele produselor pentru îngrijirea pielii

Mulți dintre noi căutăm produse care să funcționeze, să fie accesibile și să fie sigure pentru pielea noastră. Cercetătorii și specialiștii din domeniul dermatologiei efectuează numeroase studii pentru a dovedi eficacitatea produselor. Unul dintre principiile de bază ale acestora este că orice produs de îngrijire a pielii trebuie testat clinic înainte de a plasa pe piață.

Astfel, înainte de lansarea oricărui produs, sunt efectuate teste pe panou. Acesta include testarea pe oameni reprezentând diverse grupuri în ceea ce privește vârsta, sexul și diferitele tipuri de piele. De asemenea, se iau în considerare și condițiile de climă și mediu. Toate acestea sunt realizate în mod riguros pentru a evalua eficacitatea produsului și a asigura că acesta este sigur pentru utilizare.

Studiul ingredientelor

Dincolo de testele de produse, există o mulțime de cercetări care se realizează pentru a înțelege modul în care diferitele ingrediente afectează pielea. Acesta este un aspect esențial al științei îngrijirii pielii și este adesea trecut cu vederea de către publicul larg.

De exemplu, vitaminele sunt adesea incluse în produsele de îngrijire a pielii pentru beneficiile lor antioxidante. Cu toate acestea, nu toate vitaminele sunt la fel. Vitamina C, de exemplu, este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de razele ultraviolete și de radicalii liberi. Pe de altă parte, vitamina A poate ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și la reducerea ridurilor.

Îngrijirea pielii bazată pe dovezi

Pe măsură ce tehnologia și știința progresează, devine din ce în ce mai posibil să ne bazăm pe dovezi în îngrijirea pielii noastre. Unul dintre modurile în care aceasta este posibilă este prin personalizarea produselor de îngrijire a pielii.

Prin studiul diverselor gene și a modului în care acestea afectează sănătatea pielii, companiile de îngrijire a pielii sunt acum în măsură să creeze produse specifice pentru diferite tipuri de piele. Acest lucru înseamnă că o persoană cu piele sensibilă poate utiliza un produs care a fost special conceput pentru a asigura că pielea sa nu reacționează negativ.

În concluzie, afirmațiile de marketing pot fi adesea înșelătoare și îngrijirea pielii este o știință în sine. Există o cantitate imensă de cercetări realizate pentru a ne înțelege mai bine pielea și pentru a dezvolta produse mai bune pentru a ne îngriji de ea. Așadar, înainte de a încerca un produs nou, este important să ne informăm și să ne bazăm pe datele științifice disponibile.