Este timpul pentru o altă postare din seria ”Testez idei ciudate găsite online”.

De această dată, voi încerca să aflu dacă este posibil să ne spălăm părul cu bicarbonat de sodiu și, dacă da, ce impact are asupra condiției părului. Dacă doriți să știți dacă este benefic să folosim o alternativă la șamponul obișnuit și să ne spălăm părul cu bicarbonat de sodiu, continuați să citiți 🙂 

BICARBONATUL DE SODIU ÎN ÎNGRIJIREA PERSONALĂ

Dacă sunteți interesate de protejarea mediului, probabil deja sunteți familiarizate cu proprietățile bicarbonatului de sodiu. Este un remediu pentru toate problemele de frumusețe. Un agent perfect, universal și de neînlocuit care își găsește aplicarea în frumusețe. 

De ce să folosim bicarbonat de sodiu în îngrijirea personală?

  • Este o substanță naturală, antibacteriană care calmează iritațiile, detoxifiază și curăță în profunzime.
  • Are un pH alcalin – aceasta înseamnă că ridică cuticulele părului, ceea ce ajută la îndepărtarea vopselei din păr (atunci când nu sunteți mulțumite de rezultat). De asemenea, facilitează pătrunderea substanțelor nutritive oferite de măști, balsamuri și uleiuri.
  • Elimină mirosurile neplăcute, prin urmare menține prospețimea părului și pielii pentru mai mult timp.
  • Este un agent foarte eficient care absoarbe excesul de sebum, deci poate fi utilizat ca pudră matifiantă antibacteriană sau șampon uscat.

Acestea sunt cele mai importante, însă nu singurele proprietăți ale bicarbonatului de sodiu. Trebuie reținut că este folosit frecvent în produsle de îngrijire personală deoarece este o alternativă eficientă la multe cosmetice pe bază de substanțe chimice. În prezent, atunci dorim o abordare informată a îngrijirii personale, este important să cunoaștem cu ce substanțe naturale putem înlocui substanțele sintetice. 

SPĂLAREA PĂRULUI CU BICARBONAT DE SODIU

Bicarbonatul de sodiu folosit în locul șamponului obișnuit? Funcționează, însă trebuie să știți că nu va face spumă precum șampoanele cu care sunteți obișnuite.

Principiul de acționare a bicarbonatului de sodiu este simplu – curăță în profunzime datorită pH-ului alcalin și deschide cuticulele părului. Astfel, doar o cantitate foarte mică de bicarbinat de sodiu poate elimina sebumul, reziduurile cosmetice, praful și toxinele din păr. După cum probabil știți, o astfel de curățare este necesară părului și ar trebui să facem asta din când în când. 

Rețineți! Folosirea prea frecventă a bicarbonatului de sodiu nu este benefică!

Trebuie să reținem că aceste tratamente agresive, efectuate acasă pot produce efecte adverse atunci când sunt aplicate prea frecvent. Desigur, dacă le efectuați din când în când, veți obține, cu siguranță, rezultate uimitoare. Totuși, aplicat excesiv, bicarbonatul de sodiu poate deteriora și deshidrata părul și irita pielea.

Folosesc bicarbonatul de sodiu o dată (în unele situații de două ori) pe lună pentru a elimina reziduurile cosmetice de la nivelul părului și scalpului. Rutina mea obișnuită de îngrijire a părului se concentrează pe aplicarea unui șampon fără SLS-uri și a uleiurilor naturale de înfrumusețare.

ȘAMPON DIY. CUM SĂ NE SPĂLĂM PĂRUL CU BICARBONAT DE SODIU?

Folosirea bicarbonatului de sodiu pentru spălarea părului nu diferă mult de spălarea obișnuită a părului. Singurul aspect care face întreaga procedură diferită este folosirea bicarbonatului de sodiu în locul unui șampon comercial. La sfârșit, trebuie să clătiți părul cu o soluție acidică, dar nu durează mult. Nici nu este dificil. 

Unele persoane folosesc un amestec de apă și bicarbonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat de sodiu la o jumătate de cană de apă), aplicându-l prin frecare în păr. Personal, prefer un amestec care include un șampon.

Rețetă pentru șampon de curățare în profunzime a părului cu bicarbonat de sodiu

  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de șampon (de data asta cu SLS)
  • o jumătate de cană de apă de la robinet

Cum să ne spălăm părul cu bicarbonat de sodiu? Mai întâi, umeziți părul. Apoi, turnați amestecul de bicarbonat+apă+șampon în păr. Începeți să masați delicat scalpul încercând să distribuiți spuma pe toată lungimea părului. Așteptați 2 minute și clătiți părul de două ori. La sfârșit, clătiți cu oteț (sau altă soluție acidică) pentru a facilita închiderea cuticulelor și pentru a obține un păr strălucitor.

Interesant de știut!

Am observat că părul spălat cu bicarbonat de soudiu este mai bine curățat (puteți simți asta), însă – cel mai important – părul nu se mai îngrașă la fel de repede. Aceasta înseamnă cu nu va trebui să spălați părul la fel de des.

Dar voi? Vă spălați părul cu bicarbonat de sodiu? 🙂