Cum să facilităm creșterea rapidă a părului

Femeilor le plac schimbările. Într-o zi, ne trezim că ne dorim părul scurt și ne facem o programare la coafor (eu acum 3 săptămâni), pentru ca apoi ajungem la concluzia că părul lung ni se potrivește mai bine (tot eu, dar acum). Ce ar trebui să fac?

Este timpul să-mi las părul să crească! Cum să fac asta rapid și eficient? Dați-mi voie să vă dezvălui metodele mele de accelerare a creșterii părului.

În teorie, creșterea părului nu este ceva dificil – tot ce trebuie să faceți este să-l lăsați să crească. Totuși, când ne hotărâm să ne lăsăm părul lung, se dovedește întotdeauna că ritmul de creștere este groaznic de lent și că trebui să tundem vârfurile constant din cauză că se despică. Când coafura de vis se lasă așteptată, cel mai indicat este să optăm pentru remedii tradiționale de accelerare a creșterii părului. 

Ce trebuie să știți despre creșterea părului?

Creșterea părului este deteriminată de starea de sănătate a bulbilor. Toate procesele legate de creșterea părului, precum diviziunea celulară, au loc în interiorul scalpului. Câteodată, nu doar lungimea părului crește, dar și tulpina devine mai groasă. Totuși, astfel de transformări sau îmbunătățiri ale părului se întâmplă la nivelul scalpului deoarece firul de păr în sine este mort. 

În medie, părul crește 1 cm pe lună, ceea ce ne oferă 12 cm pe an. Nu este suficient? Viteza de creștere a părului este determinată de mulți factori – starea curentă de sănătate, alimentație urmată, funcționarea corespunzătoare a hormonilor și, desigur, îngrijirea la care expuneți zilnic podoaba capilară.

De asemenea, de reținut este că procesul de creștere a părului nu este influențat doar de produsele de îngrijire a părului pe care le aplicăm la nivelul tulpinilor. Ce aplicăm la nivelul scalpului, de asemenea, contează. 

Înainte de a începe să vă lăsați părul lung…

… trebuie să vă tundeți vârfurile!

Știu, pare ridicol, însă tunderea vârfurilor despicate este necesară. Pe scurt, vârfurile despicate reprezintă o problemă comună care duce la piederea rapidă a apei și a substanțelor nutritive din interiorul părului – care sunt esențiale pentru creșterea părului. 

Părul crește mai rapid când…

… scalpul este curat și sănătos!

Un alt pas important este curățarea temeinică a scalpului. Știu că multe dintre noi nu acordăm atenție acestor aspecte aparent banale, ceea ce este greșit. Astfel, la rădăcinile părului se acumulează o mulțime de impurități: celule moarte ale epidermei, sebum, cosmetice, praf. Acestea, de asemenea, împiedică creșterea adecvată a părului, iar acest aspect trebuie ținut minte.

Din fericire, există mai multe produse de curățare a scalpului decât șampoane: în principiu, puteți folosi exfoliante de scalp. Adevărul este că un exfoliant eficient de scalp este tot ce aveți nevoie pentru a elimina impuritățile care se adună la nivelul pielii capului. Dați-mi voie să vă dau un mic sfat – data viitoare când mergeți la cumpărături, încercați să găsiți un exfoliant mecanic sau enzimatic de scalp. 

Exfoliant de păr: Stimularea creșterii părului

Știți de ce este benefic să expuneți scalpul la acțiunea exfoliantelor? Deoarece exfoliantele nu doar lasă scalpul proaspăt și curat, ci și accelerează procesul de creștere a părului. Da, este adevărat.

Într-adevăr, exfolierea scalpului este o metodă bună de a accelera procesele naturale de creștere a părului. Masajul delicat cu particule abrazive fine îmbunătățește microcirculația la nivelul scalpului, ceea ce înseamnă bulbi de păr mai bine hrăniți și, astfel, o creștere accelerată a părului. Simplu, dar eficient, nu-i așa? 

Rețetă. Exfoliantul meu preferat de scalp:

 • 1 doză de șampon
 • 1 lingură de cafea măcinată
 • 1 lingură de ulei de măsline

Combin ingredientele până când acestea creează o masă omogenă și apoi, aplic la nivelul scalpului umed. Răspândesc exfoliantul și continui să masez timp de 5-10 minute. Apoi, îndepărtez exfoliantul și clătesc cu o soluție acidă pentru a netezi cuticulele părului.

Balsam de scalp: de stimulare a creșterii și a volumului părului

În ceea ce privește metodele mele de stimulare a creșterii părului, cred că folosirea unui balsam de scalp este cea mai bună soluție. Acest produs combină avantajele a două proceduri: masarea și tratamentul de hrănire a scalpului. Cele mai eficiente, desigur, sunt balsamurile pe bază de plante, precum și cele pe bază de uleiuri naturale.

Ce puteți masa la nivelul scalpului? Iată o listă scurtă de substanțe care accelerează creșterea părului.

 1. Ulei de ricin – cel mai bine dacă o combinați cu acid hialuronic (1:1) deoarace uleiul este mai degrabă dens.
 2. Suc de pătrunjel – o metodă nu foarte populară, dar incredibil de eficientă; deși unele persoane îl beau, eu prefer să-l aplic la nivelul scalpului.
 3. Picături orale – acestea, de cele mai multe ori, conțin o mulțime de plante care accelerează creșterea părului și sunt complet naturale.
 4. Ulei de brusture – mai puțin popular decât uleiul de ricin, dar cu siguranță mai ușor și la fel de eficient în ceea ce privește accelerarea creșterii părului.
 5. Ulei de măsline + ou – de fapt, este mai degrabă o mască, dar este o bombă de vitamine pentru păr și scalp.

Cum se folosesc balsamurile de păr? Este simplu:

 • umeziți părul,
 • turnați o cantitate mică de balsam de păr în palme,
 • aplicați la nivelul scalpului și rădăcinilor părului,
 • continuați să masați scalpul timp de câteva minute,
 • lăsați să acționeze 15-30 de minute,
 • spălați părul ca de obicei.

Suplimentar: Cum se accelerează creșterea părului?

Balsamurile de scalp de stimulare a creșterii părului, peeling-ul tricologic de curățare a scalpului și masajul capului nu vă ajută să vă lăsați părul lung dacă nu oferiți podoabei capilare o îngrijire completă. Adevărul este că facilitatea creșterii părului necesită adoptarea unei abordări inteligente. Prin aceasta mă refer la faptul că este vital să urmați o alimentație echilibrată (bogată în vitamine, minerale și acizi grași esențiali), să vă spălați părul corect (delicat, doar cu șampoane naturale), și să vă coafați părul cu delicatețe (nu vă torturați părul, trăgâdu-l, frecând părul cu prosopul sau prinzând-l în coafuri strânse).