Cred că nu voi fi departe de adevăr dacă spun că orice femeie a trecut printr-o perioadă a vieții când a încercat să-și îngrijească cât mai bine părul, dar efectele obținute au fost departe de așteptări. În majoritatea cazurilor, acesta se datorează lipsei de cunoștințe, desigur!

În această postare, aș dori să vă spun ce îmi deteriora cel mai mult părul. Am analizat bine obiceiurile mele de îngrijire a părului din trecut și am descoperit șase obiceiuri din cauza cărora a trebui să depun mult efort pentru a reda aspectul frumos al podoabei capilare. 

Mă întrebați frecvent cum îmi îngrijesc părul și la ce tratamente îl expun pentru a obține un păr atât de uimitor. Sincer, recurg la multe proceduri și ar fi foarte dificil pentru mine să le enumăr pe toate într-o singură postare. În plus, rutina mea de îngrijire a părului se schimbă în funcție de sezon, pentru a răspunde nevoilor din prezent ale părului și obiectivelor pe care doresc să le îndeplinesc.

Cel mai important însă este CE NU FAC PĂRULUI MEU! Din păcate, a fost mai ușor să-mi distrug părul decât să-l regenerez.

GREȘELI ÎN ÎNGRIJIREA PĂRULUI PE CARE OBIȘNUIAM SĂ LE FAC (ÎNCONȘTIENT)!

Greșeala 1. Spălarea prea frecventă a părului (în fiecare zi)

Îmi amintesc când obișnuiam să mă spăl pe cap aproape în fiecare zi. De asemenea, aveam breton pe care îl spălam chiar și de două ori pe zi, de exemplu, la prânz când doream să ies cu prietenele; doream să am un aspect proaspăt, dar nu aveam timp să-mi spăl tot părul. Și așa am început acest cerc vicios deoarece spălarea prea frecventă a părului stimulează scalpul să producă mai mult sebum, ceea ce, din nou, ne obligă să ne spălăm pe cap și mai des. Perioada de ”detoxifiere” în care încercam să previn îngrășarea părului la rădăcini fost destul de dificilă. Acum, știu că a meritat. În prezent, îmi spăl părul o dată la 3-4 zile, dar când observ că părul meu are nevoie de împrospătare, folosesc un șampon uscat. Acum, rădăcinile mele nu se mai îngrașă la fel de mult ca înainte deoarece nivelul de sebum este echilibrat. În plus, părul nu mai este deshidratat – așa cum era în trecut din cauza expunerii prea frecvente a părului la șampoane. Nici scalpul meu nu mai este iritat ca în trecut. Doar avantaje, nu-i așa?

Greșeala 2. Folosirea plăcii de păr chiar și de două ori pe zi

Când eram adolescentă, foloseam placa de păr la fel de des. Desigur, acum câțiva ani, nimeni nu se gândea la protejarea părului cu produse de protecție termică. Cred că nimeni nu știa ce deteriorare produce temperatura ridicată la nivelul părului. Deci, ce obișnuiam să fac? Setam temperatura cât mai ridicată și treceam placa de păr pe toată lungimea bietului meu păr, șuviță cu șuviță. Îmi amintesc că îmi torturam părul în acest mod chiar și de două ori pe zi. Și acesta era un alt cerc vicios deoarece părul deteriorat din cauza temperaturii ridicate devenea din ce în ce mai deshidratat, mai fragil, mai electrizat și mai dificil de stilizat. Cu cât încercam să-l netezesc cu placa de păr, cu atât condiția sa se înrăutățea. Astăzi, nu mai folosesc placa de păr cu excepția unor ocazii speciale (dar întotdeauna cu produse de protecție termică!). Prefer metodele naturale de îndreptare a părului, cele care nu necesită folosirea instumentelor fierbinți. Sunt norocoasă că astăzi părul meu arată bine și fără să folosesc o placă de păr.

Greșeala 3. Folosirea șamponului anti-mătreață când nu ai mătreață

Ei bine, foloseam excesiv și șampoane anti-mătreață. Le consideram șampoane obișnuite și le aplicam zilnic, ceea ce era o greșeală teribilă. În primul rând, șampoanele anti-mătreață trebuie folosite doar dacă scapul este afectat de mătreață – au un efect puternic de curățare. Folosite excesiv, aceste produse de îngrijire a părului pot provoca deshidratarea scalpului și agravarea mătreții. Chiar dacă efectuați un tratament care vizează combaterea mătreții, trebuie să folosiți alternativ două tipuri de șampoane: anti-mătreață și de hidratare profundă. În al doilea rând, deveniți dependente de folosirea șampoanelor anti-mătreață. Și acesta este un alt cerc vicios în care suntem prinse – cu cât ne curățăm scalpul mai intens cu șamoane anti-mătreață, cu atât acesta se irită și astfel se cojește, ceea ce intensifică problema mătreții. Are sens pentru voi? Există numeroase moduri de tratare a mătreții, deci folosirea șampoanelor anti-mătreață nu este crucială.

Greșeala 4. Vopsirea părului chiar și o dată la 6 luni

Am trecut, de asemenea, printr-o perioadă când nu-mi plăcea deloc culoarea naturală a părului meu. Am avut ideea sclipitoare de a-mi vopsi părul (vai!) negru. Deoarece părul meu crește destul de rapid, rădăcinile mai deschide la culoare se vedeau rapid. Ghici ce făceam în această situație… Într-adevăr, îmi vopseam din nou părul. Desigur, nu doar rădăcinile, ci tot părul! Pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, nu-mi păsa dacă vopseaua conținea amoniac sau nu. Și în acest mod simplu, în doar câteva luni, am reușit să-mi transform părul într-o claie de paie. Paie negre, într-adevăr, iar părul meu era deshidratat, fragil și dificil de stilizat. Cred că această greșeală a fost cea mai gravă deoarece aceste experimente mi-au distrus cel mai mult părul. În prezent, evit vopseaua de păr. Dacă simt nevoia să-mi schimb culoarea, recurg la metode naturale precum henna. Din fecire, am învățat din greșeli.

Greșeala 5. Prinderea părului într-o coadă strânsă

Știți care este cauza principală a răririi părului? Pinderea într-o coadă strânsă. Desigur, acesta era un alt obicei prost de îngrijire a părului. Nu îmi plăcea să-mi las părul liber, așa că cea mai ușoară metodă de a evita ca acesta să mă deranjeze era să-l prind. Bineînțeles, trebuie să-l prind cât mai strâns, ca nicio șuviță să nu scape și să mă irite. Acum știu că așa foliculii devin mai fragili și că această practică facilitează rărirea părului. Evident, o astfel de coafură nu va deteriora părul dacă o purtați doar din când în când, însă eu îmi aranjam părul așa în fiecare zi. Astăzi, prefer coafurile mai simple și mai lejere.

Greșeala 6. Dormitul cu părul ud

Vă puteți distruge părul și atunci când mergeți la culcare cu părul ud. Sună ca închipuirile unei maniace a părului? Poate un pic, dar este adevărat. Părul ud – sau doar umed – este mult mai predispus la deteriorare, se rupe mai ușor și este excepțional de delicat. Prin urmare, dacă vă spălați părul seara, faceți-o suficient de devreme pentru a lăsa timp părului să se usuce în mod natural. Nu am urmat acest sfat, nici nu-mi păsa, așa că am sfârșit prin a avea vârfurile despicate – o problemă destul de serioasă deoarece a trebuit să-l scurtez considerabil. Singura excepție este când mergeți la culcare cu părul ud rulat pe role sau aranjat în coadă împletită. În acest fel, dimineața veți obține bucle frumoase fără a le expune la temperaturi ridicate și vă veți proteja părul împotriva deteriorării.

Cum arată rutina voastră de îngrijire a părului?